Nawet w kosmosie nie można jeść byle czego - uznała włoska astronautka Samantha Cristoforetti, która rozpoczyna wkrótce półroczną misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Zabierze ze sobą znakomite włoskie jedzenie, a także ekspres do kawy.
W przestrzeni kosmicznej dojdzie do prawdziwej gastronomicznej rewolucji; także tam dotrą dania kuchni włoskiej - podkreślają media i dodają, że ta „epokowa zmiana” to zasługa pierwszej astronautki z Italii. Samantha Cristoforetti przed rozpoczęciem swej misji o nazwie Futura 23 listopada uczestniczyła w przygotowaniu menu dla niej i dla jej kolegów z ISS.
Doprowadziła do tego, że z orbitalnego jadłospisu wyrzucono nasyconą chemikaliami żywność. Zastąpiono ją m.in. daniami kuchni śródziemnomorskiej o najwyższej jakości i z certyfikatami ruchu Slow Food, krzewiącego zdrową, lokalną żywność.
We współpracy z laboratorium w Turynie i tamtejszym szefem kuchni Astro-Samantha, jak jest nazywana we Włoszech, opracowała dania z dodatkiem ważnych dla diety w tak nadzwyczajnych warunkach warzyw strączkowych: znakomitej fasoli z Piemontu i soczewicy z Sycylii, a także bobu z Emilii-Romanii. Wybrano je przede wszystkim z powodu ich wartości odżywczych. W menu znajdzie się risotto, komosa ryżowa, znakomite przyprawy i desery. Wszystko zapakowane w specjalnych hermetycznych torebkach.
Na orbicie nie zabraknie też najlepszej włoskiej kawy. Dla astronautów skonstruowano specjalny ekspres do jej parzenia w warunkach nieważkości.
AM/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/219022-astronautka-zabiera-w-kosmos-risotto-i-ekspres-do-kawy
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.