Restauracja Honky Tonk z Chelsea w Zachodnim Londynie oferuje klientom najdroższego burgera świata. Za nietypową przyjemność trzeba zapłacić 1,1 tysięcy funtów.
Samo mięso wykorzystane do zrobienia burgera, to towar z najwyższej półki. Kotlet składa się z 220 gramów japońskiej wołowiny Kobe wagyu, wymieszanej z 60 gramami nowozelandzkiej dziczyzny. By stworzyć „płynną kieszonkę” burger zawiera też ser Brie z czarna truflą. Do tego dodane jest mięso z kanadyjskiego homara doprawione irańskim szafranem.
Gdyby to nie wystarczyło szef kuchni uzupełnia kanapkę bekonem smażonym z syropem klonowym oraz kawior z Bieługi. Kolejny element to kacze jajo wędzone na dymie z orzesznika. Wszystko posypane jest himalajską solą. Całości dopełnia bułka hamburgerowa… pokryta jadalnym złotem.
Cena takie rarytasu to 1,1 tysiąca funtów, czyli ok. 6 tysięcy złotych. Całość ma mieć 2618 kalorii.
Burger powstał przy współpracy restauracji Honky Tonk z firmą Groupon. Jeden posiłek ma został wylosowany wśród klientów tej firmy.
Aby stworzyć to dzieło sztuki, dobraliśmy najlepsze możliwe składniki. Zwycięzca z pewnością zapamięta ten posiłek
—mówi Chris Large, szef kuchni restauracji.
tk/independent.co.uk
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/217217-najdrozszy-burger-swiata-kosztuje-prawie-6-tysiecy-zlotych
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.