Badania potwierdzają. W 200-letniej butelce wydobytej z Bałtyku był gin

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot. freeimages.com
Fot. freeimages.com

Po wykonaniu dodatkowych badań, eksperci mają pewność, że kamionkowa butelka wydobyta z wraku żaglowca, który ok. 200 lat temu zatonął w Zatoce Gdańskiej, zawierała pierwotnie gin typu genever – odmianę tradycyjnego trunku m.in. Belgów i Holendrów.

Butelkę wydobyto z wraku, który spoczywa na dnie Zatoki, na głębokości 12 metrów i w odległości ok. 4 kilometrów na wschód od Gdyni Orłowa. Na pozostałości statku natrafili przed rokiem, w trakcie rutynowego sondażu dna, pracownicy Urzędu Morskiego w Gdyni. Zawiadomieni przez nich archeolodzy z Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku na przełomie czerwca i lipca przeprowadzili z pomocą nurków badania wraku.

W trakcie tych prac wydobyto na powierzchnię elementy statku, a także fragmenty i całe okazy naczyń, w tym kamionkową butelkę wypełnioną płynem. Naczynie było zakorkowane, a wytłoczony na nim napis „Selters” sugerował, że wewnątrz może znajdować się woda sodowa produkowana od wieków w okolicach miejscowości o tej samej nazwie w paśmie górskim Taunus w Niemczech.

Na początku lipca archeolodzy przekazali butelkę laboratorium badawczemu J.S. Hamilton Poland w Gdyni. Po kilku tygodniach eksperci wydali wstępną opinię, z której wynikało, że w butelce znajdował się 14-procentowy destylat alkoholowy. W ich opinii naczynie mogło pierwotnie zawierać mocniejszy trunek, który został rozcieńczony wodą. Już wówczas podejrzewali, że butelka mogła kryć rozwodniony gin typu genever.

W poniedziałek eksperci, którzy badali płyn, dostarczyli muzeum ostateczne wyniki. „Na podstawie przeprowadzonych testów i obliczeń ustaliliśmy, że pierwotnie w butelce znajdował się 43-procentowy alkohol, który został rozcieńczony wodą morską z Zatoki Gdańskiej. Najwyraźniej korek, który zatykał szyjkę naczynia, nie był do końca szczelny” – powiedział PAP ekspert laboratorium dr Stanisław Kmieciak.

MG/PAP

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych