Torty na nadzwyczajne okazje. To coś więcej niż tylko ciasto. ZOBACZ ZDJĘCIA

Fot. Paulina Frelek
Fot. Paulina Frelek

Zapewne nikt nie ma wątpliwości, iż obecne torty to niezwykłe dzieła sztuki. Kuszą i pieszczą kaskadą barw, smaków i wysublimowanych wzorów, będąc niczym rzeźby stworzone na podwalinie ciasta, z czego każda ma konkretne przesłanie, bądź jest specjalnym życzeniem solenizanta.

Według Księgi Świata, Childcraft International, idea dekorowania tortów świeczkami wywodzi się ze starożytnej Grecji, gdzie oddawano cześć bogom i boginiom. Natomiast obchody wszelkich świąt i urodzin ludność całego świata od tysiącleci uznawała za coś wyjątkowego wierząc, iż wspólne świętowanie ochroni solenizanta przed złymi duchami.

Kiedy na ówczesnych uroczystościach pojawiły się pierwsze słodkie ciasta, były one nieco inne i znacznie mniej wykwintne od obecnie serwowanych, bowiem bardziej przypominały chleb lub placuszki polane miodem. „Ciasto” jako słowo pierwszy raz użyto w języku nordyckim a w angielskiej literaturze pojawiało się od XIII wieku. Z kolei słowo „tort” pochodzi z języka niemieckiego i początkowo określano nim wszelkie desery. Dopiero w połowie XIX wieku w torcie dostrzeżono potencjał i zmieniono jego charakter na bardziej dostojny. Okrągłą formę popularne obecnie torty i ciasta przybrały również nie tak dawno, bo w XIX wieku, a pierwsze przepisy pojawiły się w The Cassell’s New Universal Cookery Book z 1894 roku.

I tak dziś tort to wyjątkowe ciasto na nadzwyczajne okazje. Co więcej, jest miarą kunsztu autora, jego pomysłu i osobliwej twórczości, lepione w bardzo specyficznej formie. Nic dziwnego, iż technika ta zyskała już prestiż i uznanie cukierników całego świata wkraczając na kuchenne salony pod nazwą sygarcraftingu.

Tu podstawą jest biszkoptowe ciasto, nadzienie według upodobań smakowych oraz plastyczne, lukrowe, bądź marcepanowe masy dekoracyjne. Najpopularniejszą jest masa cukrowa, czyli elastyczny materiał cukierniczy, inaczej zwany lukrem plastycznym. Wszelkie kolory uzyskamy dzięki spożywczym barwnikom dostępnym w kilku formach, na przykład pyłkowej lub płynnej, oraz w całej gamie barw.

Same masy również bywają różne, w zależności od zastosowania. Fondant czy Sugarpaste to lukier podstawowy, doskonały do obłożenia ciasta jako baza, na której powstanie obraz. Gum paste, Mexican paste i Flower paste świetnie sprawdzą się przy modelowaniu kwiatów, ponieważ możemy tę masę rozwałkować na cieniutkie plastry. Royal icing, ponieważ jest płynny, idealnie posłuży do dekorowania na szablonach wzorów w postaci koronek. Z Modelling paste zrobimy piękne figurki, gdyż zastyga wolno i bez trudu umożliwi nam dłuższe modelowanie.

To wyjątkowe dzieła, tworzone z pasją. Przykładem tego są prace cukiernika - amatorki, hobbystki, mamy czterolatka, której zabawa z tortem stała się wyjątkowym, niemal bajkowym rękodziełem.

Odkąd pamiętam lubiłam piec ciasta a pierwsze lukrowe dekoracje powstały na roczek synka. Wtedy nawet sama robiłam masę cukrową. Jednak miłość do kuchni wyniosłam z domu, od mamy. Ulubione zajęcie - oczywiście pieczenie ciast, choć sama nie lubię ich jeść. Natomiast uwielbiam rozpieszczać innych nie tylko smakiem potrawy, ale i jej wyglądem. W zdobieniu korzystam z narzędzi Wiltona. Moje marzenie to mikser KitchenAid, własna książka z tortami hand made i program cukiernika Paulina Bakelina. Najbliższy plan to szkolenie u pani Bożeny Sikon

— opowiadała mi Paulina Frelek, autorka bloga Bakelina.blox.pl.

Czasami jednak możemy sięgnąć po klasykę i wykorzystać przepis na tort Sachera, gdzie ciasto składa się zaledwie z gorzkiej czekolady i marmolady morelowej. To eksperymentalny pomysł Franza Sachera powstały w 1832 roku, na przyjęcie księcia Metternicha. Postawiono w nim na absolutna prostotę i brak zdobień czy kremów. Tort zyskał tak wielu zwolenników i trafił na tak wiele stołów, że aż przez 25 lat toczono wojnę o prawa do przepisu na „Orginal Sachertorte”. Dopiero w roku 1965 Sacher sądownie wygrał sprawę i do dziś każdego roku firma produkuje 360 tysięcy tortów, a ciasta te są przygotowywane ręcznie i pod nadzorem 57 mistrzów cukiernictwa.

W tym miejscu za chwilę pojawią się komentarze...