Klasztorne piwo od cystersów w Rudach, według dawnej receptury

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.Oslm/GFDL/CC/Wikimedia Commons
Fot.Oslm/GFDL/CC/Wikimedia Commons

Diecezja Gliwicka prowadząc przez lata Zespół Klasztorno-Pałacowy w Rudach (Śląskie) ze zniszczonych wojną i upływającym czasem obiektów zrobiła jedną z największych atrakcji na Śląsku - informuje „Dziennik Zachodni”.

Turystyczny interes rozkręca się coraz bardziej. Od kilku dni bowiem po spacerze po parku krajobrazowym i odwiedzeniu wnętrz dawnego klasztoru Cystersów turyści mogą zajrzeć do nowej restauracji.

Musimy poszerzyć ofertę, żeby stała się ona kompleksowa. Turysta chce wszystko mieć na miejscu i zwiedzanie, miejsce na odpoczynek i miejsce, w którym może coś zjeść

-–przyznaje ks. Jan Rosiek, dyrektor obiektu.

Lokal nazywa się oczywiście „Cysterska” i ma już ona swoich pierwszych, stałych klientów, którzy chwalą pyszne jedzenie.

Co w menu? Tradycyjny rosół, miska żurku zamkowego z wędzonką na naturalnym zakwasie, wypiekane na miejscu pieczywo i wiele innych tradycyjnych dań. A niebawem w menu może pojawić się jeszcze jedna gratka dla smakoszy.

Na razie nie sprzedajemy alkoholu, ale czekamy na koncesję i wkrótce chcielibyśmy rozpocząć tutaj sprzedaż piwa według dawnej, klasztornej receptur

— mówi dyrektor obiektu ks. Jan Rosiek.

ann/dziennikzachodni.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych