Wąglik w mrożonej wołowinie. Pięć osób wylądowało w szpitalu

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot. freeimages.com
Fot. freeimages.com

Nikt nie spodziewał się, że w wołowym mięsie będzie czaiło się zagrożenie dla zdrowia i życia. Niestety w zamrożonej węgierskiej wołowinie były laseczki Bacillus anthracis wywołujące wąglik.

Już pięć osób trafiło do szpitala z podejrzeniem zarażenia.

Bacillus anthracis wykryto w mięsie pochodzącym z dwóch krów, nielegalnie ubitych w gospodarstwie w miejscowości Tiszafured, położonej ok. 160 km na wschód od Budapesztu.

Wąglik, śmiertelna choroba zakaźna zwierząt domowych jest równie niebezpieczny dla ludzi. Może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a w konsekwencji prowadzić do śmierci.

Niebezpieczne bakterie niestety znalazły zastosowanie również w działalności człowieka. Wąglik może być wykorzystany jako broń biologiczna. Obecnie jest uważany za jedno z najpoważniejszych zagrożeń bioterrorystycznych.

AM/medexpress.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych