Czy wiesz, że kawę uważano kiedyś za napój... szatański?

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Reklama baru kawowego na warszawskiej Starówce. Fot. wPolityce.pl
Reklama baru kawowego na warszawskiej Starówce. Fot. wPolityce.pl

Kawa: napój piękny barwą, niezwykle aromatyczny z nietuzinkową historią, uwielbiany przez miliony ludzi na świecie. To jednocześnie przysmak i element kultury, z którym wiążą się określone reguły palenia, parzenia i serwowania.
Według jednej z legend kawę odkryły kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca hasały raźniej niż zwykle, co zdecydowanie zastanowiło ich pasterza. Tym samym i on spróbował tajemniczych czerwonych owoców. Wkrótce poczuł się ożywiony, szybko zapominając o męczącym go zmęczeniu.

Ale kawę tak naprawdę zaczęto podawać dopiero w średniowieczu i szybko okrzyknięto ją napojem szatańskim, jako że była niemal czarnej barwy i pochodziła z krajów arabskich. Dopiero XVI w., papież Klemens VIII, jako jej smakosz, postanowił rozstrzygnął spór uznając, iż „szatana trzeba wypędzić, a kawę uczynić napojem chrześcijan”.

Arabica i Robusta to zdecydowanie dwa podstawowe gatunki kawy, z których produkuje się większość czarnego napoju. Kawa niewątpliwie wymaga specjalnych warunków, stąd uprawia się ją głównie wokół równika. Owoce kawowca wyglądem i kolorem przypominają wiśnie, jednak to pestki są pożądane najbardziej.

Jej zielone ziarna zawsze pakowane są w worki po 60 kg zgodnie z ustaloną normą pakowania na plantacjach.

Palenie kawy odbywa się w temperaturze ok. 200-300°C. dopiero w kraju docelowym. Im wyższa temperatura, tym ciemniejszy kolor ziarna i bardziej cierpki smak. Wszystko po to, by zyskać odpowiedni aromat, kolor, kruchość.

Obecnie najdroższą kawą świata jest Kopi Luwak, gdzie za 10 dekagramów musimy zapłacić ok. 300 złotych. Produkowana jest ona z ziaren przetrawionych przez cywety (niewielkie ssaki z rodziny łaszowatych). Ziarna kawy przechodząc przez układ trawienny ssaka pozbywają się celulozowej osłonki i goryczki. Natomiast pewien biznesmen z Tajlandii postanowił wyprodukować jeszcze droższą i bardziej ekskluzywną kawę. Co ciekawe, w tym celu postanowił wykorzystać układ trawienny słonia. I tak, filiżanka niezwyklej kawy Black Ivory Coffee kosztuje ok. 50 dolarów.

Handel kawą to wielki biznes, bo kawa jest jednym z najcenniejszych produktów w handlu światowym. Mimo to, dla 25 milionów drobnych rolników jej uprawa to żmudna praca i niewielki zysk. Stąd czarny napój, to również producenci kawy, właściciele niewielkich gospodarstw rodzinnych, którzy zrzeszają się w spółdzielniach lub stowarzyszeniach znanych pod nazwą Fairtrade. Tym samym kupując kawę, warto sięgać po opakowanie z logo organizacji.

To fascynujący świat, gdzie sztuka łączy się z chemią i alchemią a potem smak rozpływa się w ustach a zapach pieści zmysły

— tak o swojej pracy z kawą opowiada Katarzyna Żaworonek z Dot Bisto.

A Polacy zdecydowanie preferują caffe latte, czyli kawę z mlekiem

— dodaje zapytana o nasze preferencje.

Natomiast istnieje przekonanie, że konkretne kawy piją osoby o podobnym temperamencie. I tak espresso prawdopodobnie najczęściej piją osoby silne i zdecydowane. Latte jest domeną osób uczuciowych i pogodnych. Po cappuccino sięgają ludzie towarzyscy i szczerzy.

A ponieważ wiosna w pełni, watro spróbować czegoś nowego z aromatem kawy. Mojito na bazie lodów cytrynowych, espresso, mleka limonki i mięty wg przepisu Elżbiety Citak, dwukrotnej Mistrzyni Polski Coffee In Good Spirits, będzie wyjątkowym napojem orzeźwiającym.

Andżelika Brzozowska-Przybek

Autor

Budzimy się wPolsce24 codziennie od 7:00 rano Budzimy się wPolsce24 codziennie od 7:00 rano Budzimy się wPolsce24 codziennie od 7:00 rano

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych