Orzechy są zdrowe - to pewnik. A jednak jemy ich mało, bo panuje powszechne przekonanie, że są tłuste i kaloryczne.
Dietetycy i lekarze wbrew tej opinii polecają je jednak osobom na diecie. Orzechy zawierają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają przemianę materii i pomagają wątrobie oczyścić się ze złogów złego tłuszczu. Orzechy poprawiają też działanie mózgu i chronią przed chorobami serca. Kwasy omega-3 działają także przeciwnowotworowo. Poleca się je i kobietom i mężczyznom. Zapobiegają bowiem rozwojowi raka piersi, okrężnicy i prostaty.
Dla kobiet szczególnie ważne jest to, że zawarte w orzechach kwasy omega-3 spowalniają starzenie się komórek. Komórek skóry również.
Badania prowadzone przez amerykańskich naukowców skupionych między innymi wokół kliniki Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie i Harvard School of Public Health wykazały, że osoby jedzące regularnie orzechy żyją dłużej. Według uczonych wśród osób często sięgających po orzechy można zaobserwować niższe ryzyko zapadnięcia na raka i choroby serca, w porównaniu do tych, które orzechów nie jedzą.
Które z orzechów są najzdrowsze?
Wszystkie, oprócz tych solonych i prażonych w oleju.
ann/dziennik.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/101019-ratuje-zycie-i-odchudza
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.