Podróżnik, smakosz, szef kuchni i gwiazda telewizji. Anthony Bourdain powraca w nowej odsłonie na antenę Kuchni+.
Prowadzący to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kulinarnych gwiazd telewizji. W Polsce swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim emitowanym na antenie Kuchni+ programom „Anthony Bourdain: bez rezerwacji”, „Postój z Anthonym Bourdainem” i „The Taste”.
Pierwszy sezon nowej serii „Anthony Bourdain – miejsca nieznane” składa się z ośmiu odcinków. W każdym z nich gospodarz odwiedza inne miejsce, w którym odkrywa nie tylko lokalną kulturę, ale też uwarunkowania społeczne, a czasami nawet polityczne. Jego nadrzędnym celem jest jednak przetestowanie unikalnych smaków i aromatów miejscowego jedzenia. Naturalnie robi to w charakterystyczny dla siebie sposób.
Siedząc w przydrożnym barze w sycylijskiej wiosce, w której gotuje 80 letni kucharz wyglądający jak Corrado Soprano, i czekając na bijące na głowę restauracyjne gwiazdki Michelina odnóża świeżych kalmarów oraz butelkę lokalnego wina za grosze, miałem przed oczami jednego faceta. Niegrzeczny, zadziorny, niepoprawny politycznie i do bólu prawdziwy hard corowiec szukający idealnego posiłku. To on spowodował, że marzeniem mojego życia stało się napisanie filmowo-kulinarno-podróżniczej książki, i zaraził mnie czarno-białym światem mistrza, którzy wykrzyknął słynne Dolce Vita! Anthony Bourdain- nietypowy kucharz, smakosz życia i tarantinowski gawędziasz. Autor bestselleru „Kill Grill” oraz telewizyjna gwiazda w zanikającym rock and rollowym stylu ( Iggy Pop może mu przybić piątkę!), wolnym od napuszonego celebrytyzmu.
pisał o Tonym Bourdainie w tygodniku wSieci Łukasz Adamski. Teraz kontrowersyjny showman wraca w kolejnym podróżniczo-kulinarnym show.
Bourdain odwiedzi m.in. Los Angeles, ale uniknie blichtru i świateł Beverly Hills czy Hollywood i zajrzy do Koreatown, czyli mało znanej dzielnicy na przedmieściach Miasta Aniołów. Poleci także do Kolumbii na pola krzewu kokainowego, oficjalnie kontrolowane przez kartele narkotykowe. W Kongo podąży śladami Charlesa Marlowa, bohatera książki „Jądro ciemności”. Z kolei w kanadyjskiej prowincji Quebec będzie łowił ryby z lokalnymi szefami kuchni. W swoich podróżach przybliży widzom także Mjanmę, Maroko, Libię i Peru.
Program zdobył międzynarodowe uznanie. W tym roku po raz kolejny został nominowany do prestiżowej nagrody Emmy. Na koncie ma już 3 takie statuetki, w tym m.in. jedną za odcinek opowiadający o Mjanmie, który widzowie Kuchni+ obejrzą już 8 sierpnia o 22:00.
Q/Nc Plus
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/kultura/260057-anthony-bourdain-powraca-kontrowersyjny-kucharz-od-sierpnia-w-tv