Trzy fascynujące książki udostępniono gratis dla czytelników na stronie www.tatarzy.intermarium.eu. To elektroniczne wersje pozycji wydanych w tym roku przez Muzeum Bitwy pod Grunwaldem w Stębarku. Opowiada o nich Szymon Drej, dyrektor Muzeum:
„Kuchnia tatarska. Historia w strawie zawarta” to smak polskiego orientu. „Tatarzy pod Grunwaldem” to rzecz dla miłośników historii – opowieść o wkładzie oręża tatarskiego w zwycięstwo na zakonem krzyżackim. „Buńczuk w kolorze biało-czerwonym” to całościowa historia Tatarów polsko-litewskich. Na 48 obrazkach zebraliśmy najważniejsze wydarzenia z ponad 600 lat obecności Tatarów na ziemiach polskich. Książka ta adresowana jest zarówno do młodzieży, jak i osób dorosłych.
O celach publikacji mówi historyk Sławomir Moćkun, kierownik projektów i współautor książek:
Chcemy w ten sposób upowszechniać wiedzę o historii i kulturze polsko-litewskich Tatarów, oddając hołd wielu pokoleniom wojowników, od czasów Grunwaldu biorących udział we wszystkich potrzebach wojennych Rzeczypospolitej. Tatarzy polsko-litewscy to żywe wspomnienie I Rzeczypospolitej, dziesiątki przykładów poświęcenia i patriotyzmu, a także wspaniała kultura. Warto pamiętać o wkładzie tej mniejszości etnicznej w polską historię także z okazji zbliżającego się święta niepodległości.
Obejrzyj pokaz walki Tatarów:
Muzeum Bitwy pod Grunwaldem/cis
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/kultura/246334-tatarska-kuchnia-tatarska-historia-i-tatarskie-boje-z-zakonem-krzyzackim