Tatarska kuchnia, tatarska historia i tatarskie boje z Zakonem Krzyżackim

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
"Tatarzy" (ilustracja ze zbiorów Muzeum Bitwy Pod Grunwaldem)
"Tatarzy" (ilustracja ze zbiorów Muzeum Bitwy Pod Grunwaldem)

Trzy fascynujące książki udostępniono gratis dla czytelników na stronie www.tatarzy.intermarium.eu. To elektroniczne wersje pozycji wydanych w tym roku przez Muzeum Bitwy pod Grunwaldem w Stębarku. Opowiada o nich Szymon Drej, dyrektor Muzeum:

„Kuchnia tatarska. Historia w strawie zawarta” to smak polskiego orientu. „Tatarzy pod Grunwaldem” to rzecz dla miłośników historii – opowieść o wkładzie oręża tatarskiego w zwycięstwo na zakonem krzyżackim. „Buńczuk w kolorze biało-czerwonym” to całościowa historia Tatarów polsko-litewskich. Na 48 obrazkach zebraliśmy najważniejsze wydarzenia z ponad 600 lat obecności Tatarów na ziemiach polskich. Książka ta adresowana jest zarówno do młodzieży, jak i osób dorosłych.

O celach publikacji mówi historyk Sławomir Moćkun, kierownik projektów i współautor książek:

Chcemy w ten sposób upowszechniać wiedzę o historii i kulturze polsko-litewskich Tatarów, oddając hołd wielu pokoleniom wojowników, od czasów Grunwaldu biorących udział we wszystkich potrzebach wojennych Rzeczypospolitej. Tatarzy polsko-litewscy to żywe wspomnienie I Rzeczypospolitej, dziesiątki przykładów poświęcenia i patriotyzmu, a także wspaniała kultura. Warto pamiętać o wkładzie tej mniejszości etnicznej w polską historię także z okazji zbliżającego się święta niepodległości.

Obejrzyj pokaz walki Tatarów:

Muzeum Bitwy pod Grunwaldem/cis

Autor

Nowy portal informacyjny telewizji wPolsce24.tv Wspieraj patriotyczne media wPolsce24 Wspieraj patriotyczne media wPolsce24

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych