Zakaz wędzenia mięsa i serów!

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Urzędnicy Unii Europejskiej wymyślają to coraz głupsze przepisy. Oficjalnie robią to dla poprawy zdrowia obywateli Wspólnoty.

Od tego roku w Unii Europejskiej będzie obowiązywał zakaz produkcji wędzonych wędlin, ryb i serów metodami naturalnymi. Wszystko przez to, że takie potrawy mogą zawierać substancje smoliste, które zwiększają ryzyko nowotworów.

Teraz produkcja tych artykułów spożywczych ma odbywać się wyłącznie za pomocą sztucznego dymu.

Przepisy mają wejść w życie we wrześniu 2014 roku.

Badania wykazują, że wyrobom polskich producentów daleko do spełnienia nowych wymogów dotyczących zawartości substancji smolistych w żywności, które wejdą w życie na terenie Unii Europejskiej we wrześniu 2014 r. -

informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Chodzi o zawartość benzo(a)pirenu. Obecnie w wyrobacz wędzonych jest go do 5,0 mikrograma na kilogram. Od września ma być to zaledwie 2,0 mikrograma.

Wędzić będzie można jedynie na użytek własny w przydomowych wędzarniach.

Na razie nie wiadomo, co stanie się z oscypkiem, który jest sztandarowym polskim produktem regionalnym.

Maciej Gąsiorowski

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych