Dobre wieści dla branży mięsnej. Jak poinformowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, pojawiła się realna szansa na przełom w ochronie nazw tradycyjnie przypisanych produktom mięsnym.
Po latach starań sprawą zajęła się Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego, reagując na doniesienia, że producenci wegetariańskich i wegańskich zamienników mięsa nadużywają terminów takich jak „szynka”, „kiełbasa” czy ich fonetycznych wariantów – typu „qrczak”, co może wprowadzać konsumentów w błąd.
Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego przyjęła projekt rozporządzenia, które ma poprawić pozycję rolników w łańcuchu dostaw żywności. Nowe regulacje zakazują producentom roślinnych alternatyw wykorzystywania w nazwach swoich wyrobów określeń jednoznacznie kojarzących się z przetworami mięsnymi. Uwzględniono też polski postulat ochrony fonetycznej, aby blokować używanie nazw w formach zniekształconych.
CZYTAJ WIĘCEJ: Czy druk 3D może stać się jednym z filarów produkcji żywności? „Sam jadłem łososia wydrukowanego z mięsa wyhodowanego z komórek”
tt/Telewizja wPolsce24
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/gospodarka/740655-koniec-roslinnego-qrczaka-pe-zajal-sie-sprawa
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.