Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina. Nowy rewolucyjny pomysł na zdrową dietę dla dzieci.
Porównaniem zawartości odżywczej mięsa ślimaka i steku wołowego zajęła się Ukpong Udofia z Uniwersytetu Uyo. Doszła do wniosku, że serwowanie dzieciom ślimaków na obiad ma same zalety: są one nie tylko tańszym i łatwiej dostępnym źródłem żelaza niż wołowina, ale też zawierają więcej białka.
W 100 g mięsa ślimaczego mieści się: 25 g białka, 2 g tłuszczów i tylko 0,07 g cholesterolu.
Jak twierdzą badacze mięso ślimaka nie zawiera zanieczyszczeń. A to dlatego, że ślimaki są bardzo wybredne jeżeli chodzi o miejsce żerowania i wybierają tylko takie strefy, które są wolne od zanieczyszczeń.
Co więcej, po poczęstowaniu dzieci plackami ze ślimaków i plackami z wołowiną okazało się, że większość z nich uznała placek ze ślimakiem za smaczniejszy i ładniej wyglądający.
U nas to się przyjmie... ślimaki są bezpieczne.
AP/PAP
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/gospodarka/71782-steki-ze-slimakow