Główny Urząd Statystyczny (GUS), właśnie opublikował raport dotyczący handlu polskim produktami rolno-spożywczymi zarówno na rynku unijnym jak z krajami trzecimi w roku 2019 (handel wewnątrz UE jak poza UE).
Od lat w tym obszarze Polska notuje nadwyżki ale w roku 2019 przy wyraźnym wzroście eksportu i mniejszym wzroście importu, nadwyżka w tym handlu po raz pierwszy w naszej historii przekroczyła astronomiczną kwotę 10 mld euro.
Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła w 2019 roku 31,4 mld euro i wzrosła w stosunku do roku 2018 o 5,8 proc., natomiast importu wyniosła dla 21,1 mld euro i wzrosła o 5,2 proc., co spowodowało że nadwyżka w tym handlu wyniosła 10,3 mld euro.
Dominują produkty przetworzone
Ważne było przy tym ,że w strukturze wartościowej eksportu dominują produkty przetworzone (stanowiły ponad 80 proc. wartości całego eksportu), co oznacza, że mało sprzedajemy surowców rolnych, a przetwarzamy je w kraju i dopiero potem je eksportujemy.
W strukturze całego polskiego eksportu, eksport produktów rolno-spożywczych stanowił w 2019 roku aż 12,8 proc., a w wartości polskiego importu, import produktów rolno-spożywczych stanowił 8,4 proc., co oznacza że produkcja i handel tymi produktami są ważną częścią polskiej gospodarki.
Główny kierunek eksportu produktów rolno -spożywczych to rynek unijny na którym sprzedaliśmy towary wartości ponad 25,6 mld euro (81 proc. wartości całego eksportu), największymi odbiorcami naszych produktów były Niemcy (7,6 mld euro), na kolejnych miejscach znalazła się W. Brytania, Holandia, Francja, Włochy i Czechy.
Polska w czołówce produkcji i eksportu jabłek
Jesteśmy największym producentem i eksporterem w UE jabłek (na świecie wyprzedzają nas Chiny), o raz czołowym producentem i eksporterem tzw. owoców miękkich (porzeczek, truskawek, malin, wiśni i czereśni).
Mamy także czołowe miejsce w Europie i na świecie w produkcji i eksporcie w przetworzonych produktach spożywczych takich jak sok jabłkowy (2 miejsce na świecie), mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich (3 miejsce na świecie) i produkcji mrożonych warzyw (3 miejsce w UE, po Belgii i Hiszpanii). Polska jest także największym producentem i eksporterem w UE drobiu 5. produktów wołowych, 6. wieprzowiny i produktów z niej pochodzących, w 2019 roku wyeksportowano produktów mięsnych za 6,2 mld euro.
Ważna częścią polskiego eksportu spożywczego jest są także produkty mleczarskie, z roku na rok ich eksport rośnie, a w roku 2019 wyeksportowaliśmy ich za 2,3 mld euro, aż 74 proc. tego eksportu trafiło na rynki unijne.
Przypomnijmy, że zaraz po rozstrzygnięciu wyborów, prezydent Andrzej Duda wziął udział w posiedzeniu Rady Krajowej NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” w Warszawie, dziękując za wysokie poparcie jakie uzyskał na polskiej wsi i wśród rolników w ostatnich wyborach (prezydenta poparło aż 81 proc. głosujących rolników).
Prezydent przypomniał, że w kampanii wyborczej podpisał ze związkiem umowę programową, w której zobowiązał się do prowadzenia dalszych działań na rzecz zwiększenia ochrony producentów żywności w Polsce oraz nowelizacji ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Ta nowelizacja ma dać gwarancję dla praw emerytalnych rolników, ma zagwarantować poszanowanie własności ziemi w oparciu o art. 64 Konstytucji RP, a także zapewnić dbałość o bezpieczeństwo żywnościowe społeczeństwa.
Okazuje się, że angażowanie się prezydenta Andrzeja Dudy i rządu Zjednoczonej Prawicy we wsparcie dla rolnictwa już w ciągu ostatnich 5 lat, dało bardzo pozytywne rezultaty, a produkcja i eksport polskiej żywności z roku na rok rośnie.
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/gospodarka/513688-ponad-10-mld-euro-nadwyzki-w-handlu-polska-zywnoscia
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.