Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksportu nad importem może wzrosnąć do 8 mld euro wobec 7,1 mld euro w 2016 r.
Przewiduje się, że wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych w 2017 r. mogą osiągnąć około 25,3 mld euro i być o blisko 5 proc. większe niż w 2016 r. Wydatki na import mogą się zwiększyć o niespełna 2 proc. do 17,3 mld euro
— informuje IERiGŻ w swoim raporcie.
Zdaniem ekspertów Instytutu, w 2017 r. najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi wydaje się być stagnacja gospodarcza w strefie euro, w tym szczególnie w Niemczech, co przekłada się na niską dynamikę popytu wewnętrznego. W związku z tym zmaleje popyt importowy na tych rynkach. Eksport będą utrudniały też rosyjskie embargo oraz ograniczenia wprowadzone w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń w Polsce.
Na krajowym rynku trzody chlewnej sytuacja nadal będzie trudna, co wynika z rosnącej produkcji i ograniczeń w eksporcie. Skutkować to będzie spadkiem cen na rynkach unijnych. Handel drobiem i wołowiną zapowiadają się korzystnie, ale ograniczony popyt na rynkach docelowych (głównie w UE) będzie utrudniał eksport, podobnie jak nieco mniejsza produkcja wołowiny w kraju.
Do końca 2017 r. może nastąpić stabilizacja krajowej waluty na poziomie około 4,2-4,3 zł za euro, a dolar może kosztować 4,0-4,1 zł. Taki kurs złotego nadal będzie podtrzymywał konkurencyjność cenową polskich produktów zarówno na rynku UE jak i na pozaeuropejskich rynkach - uważa IERiGŻ.
Drukujesz tylko jedną stronę artykułu. Aby wydrukować wszystkie strony, kliknij w przycisk "Drukuj" znajdujący się na początku artykułu.
Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksportu nad importem może wzrosnąć do 8 mld euro wobec 7,1 mld euro w 2016 r.
Przewiduje się, że wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych w 2017 r. mogą osiągnąć około 25,3 mld euro i być o blisko 5 proc. większe niż w 2016 r. Wydatki na import mogą się zwiększyć o niespełna 2 proc. do 17,3 mld euro
— informuje IERiGŻ w swoim raporcie.
Zdaniem ekspertów Instytutu, w 2017 r. najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi wydaje się być stagnacja gospodarcza w strefie euro, w tym szczególnie w Niemczech, co przekłada się na niską dynamikę popytu wewnętrznego. W związku z tym zmaleje popyt importowy na tych rynkach. Eksport będą utrudniały też rosyjskie embargo oraz ograniczenia wprowadzone w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń w Polsce.
Na krajowym rynku trzody chlewnej sytuacja nadal będzie trudna, co wynika z rosnącej produkcji i ograniczeń w eksporcie. Skutkować to będzie spadkiem cen na rynkach unijnych. Handel drobiem i wołowiną zapowiadają się korzystnie, ale ograniczony popyt na rynkach docelowych (głównie w UE) będzie utrudniał eksport, podobnie jak nieco mniejsza produkcja wołowiny w kraju.
Do końca 2017 r. może nastąpić stabilizacja krajowej waluty na poziomie około 4,2-4,3 zł za euro, a dolar może kosztować 4,0-4,1 zł. Taki kurs złotego nadal będzie podtrzymywał konkurencyjność cenową polskich produktów zarówno na rynku UE jak i na pozaeuropejskich rynkach - uważa IERiGŻ.
Strona 1 z 2
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/gospodarka/340719-polscy-rolnicy-i-producenci-zarobia-wiecej-na-eksporcie-zywnosci-wplywy-moga-osiagnac-ponad-25-mld-euro
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Najważniejsze teksty publicystyczne i analityczne w jednym miejscu! Dołącz do Premium+. Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.