Ministerstwo Zdrowia sobie kpi

fot. You Tube
fot. You Tube

Oto odpowiedź Ministerstwa Zdrowia in extenso. Nie warto czytać jej w całości, bo nie wnosi niemal nic. Dlatego dla ułatwienia podkreśliłem w niej zdania, które teoretycznie miały odpowiadać na moje pytania:

Szanowny Panie Redaktorze,

w nawiązaniu do Pana pytań przekazuję poniższe informacje. Prace wewnętrzne nad projektem rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach rozpoczęły się w grudniu 2014 r., tuż po nowelizacji ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 35, zwana dalej „ustawą o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia”). Od momentu nowelizacji wiadomo było, że 1 września 2015 r. asortyment sprzedawany i podawany m.in.: w sklepikach szkolnych czy zakładach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty, ulegnie diametralnej zmianie, a oferowane będą mogły być wyłącznie produkty, które są bardziej zalecane dla rozwoju dzieci i przyczyniać się będą do ich edukacji żywieniowej, która zaowocować ma utrwaleniem prozdrowotnych nawyków i odpowiedniej postawy wpływającej na późniejsze wybory żywieniowe przyczyniające się do zachowania zdrowia.

Zgodnie z art. 52c ust. 6 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia minister właściwy do spraw zdrowia został zobligowany do wydania aktu wykonawczego określającego:

1) grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w przedszkolach, innych formach wychowania przedszkolnego, szkołach, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także w placówkach systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 3, 5 i 7 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.),

2) wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Pragnę również dodać, że do współpracy w opracowywaniu przedmiotowego rozporządzenia zostali zaproszeni eksperci m.in. z: Instytutu Żywności i Żywienia, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Fundacji „Szkoła Na Widelcu”, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Kampanii „Wiem co jem”, dzięki wsparciu których stworzono wstępny projekt, który stanowił dla resortu zdrowia bazę do dalszych prac podejmowanych w ramach procedury legislacyjnej. Ich wsparcie merytoryczne oraz aktywne uczestnictwo w kolejnych etapach prac nad projektem były kluczowe.

Po zakończeniu uzgodnień wewnętrznych Ministerstwo Zdrowia przekazało projekt rozporządzenia dnia 19 czerwca br. do uzgodnień międzyresortowych z terminem 14-dniowej możliwości zaopiniowania i przekazania ewentualnych uwag oraz konsultacji społecznych z terminem 30-dniowej możliwości ustosunkowania się do przedmiotowego projektu. W ramach konsultacji publicznych projekt rozporządzenia został przedstawiony organizacjom społecznym, instytucjom oraz innym zainteresowanym podmiotom, których opinia była pożądana z uwagi na treść projektu ww. rozporządzenia. Po zakończeniu konsultacji publicznych, tj. dnia 20 lipca 2015 r. eksperci opracowali stanowisko wobec zgłoszonych uwag. Na stronie Rządowego Centrum Legislacji w zakładce „Konsultacje publiczne” została zamieszczona tabela uwag, które napłynęły do Ministerstwa Zdrowia w ramach uzgodnień międzyresortowych i konsultacji publicznych do ww. projektu rozporządzenia wraz ze stanowiskiem Ministerstwa Zdrowia. Następnie projekt został skierowany do Rządowego Centrum Legislacji z prośbą o rozpatrzenie przez Komisję Prawniczą i uzyskał status zwolnienia. Kolejnym krokiem było skierowanie aktu do podpisu Ministra Zdrowia.

Podkreślenia wymaga fakt, iż obok opisanych wyżej metod konsultowania prowadzone były konsultacje za pośrednictwem dedykowanych narzędzi elektronicznych tj.: rządowego portalu konsultacji publicznych umożliwiający prowadzenie ww. etapu legislacyjnego z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej. Jeżeli zaś chodzi o moment ostatecznego zatwierdzenia formy rozporządzenia, to należy wziąć pod uwagę, że z uwagi na jego charakter, szczegółowo regulujący skład środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych, prace nad nim wymagały dokładnych i wielokrotnych uzgodnień. Niezależnie od powyższego należy podkreślić, iż cały proces legislacyjny na każdym etapie wymaga zachowania określonej procedury postępowania. Resort zdrowia dołożył wszelkich starań, aby wprowadzone zmiany dotyczące środków spożywczych sprzedawanych na terenie jednostek systemu oświaty spotkały się z przychylnością oraz chęcią zmiany asortymentu na taki, który przyczyni się do budowania lepszego zdrowia polskich dzieci i młodzieży.

Ministerstwo Zdrowia przyjmuje liczne uwagi od ajentów sklepików szkolnych, pracowników stołówek, uczniów czy ich rodziców. Docierające sygnały nie są w żaden sposób lekceważone, ale stanowią temat dyskusji. W związku  z powyższym, w odpowiedzi na napływające uwagi, Ministerstwo Zdrowia podejmuje działania, mające na celu ułatwienie stosowania przedmiotowego rozporządzenia. Jednym z podjętych kroków było sporządzenie i opublikowanie na stronie Ministerstwa Zdrowia, odpowiedzi do najczęściej kierowanych pytań.

Co więcej, 22 września br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia zorganizowana została konferencja prasowa pn.: „Sklepiki i stołówki szkolne w świetle nowych przepisów” z udziałem przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia oraz ekspertów, którzy brali udział w tworzeniu ww. rozporządzenia. Ponadto, we wtorek, tj. 29 września 2015 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyło się spotkanie robocze z udziałem Sekretarza Stanu Pani Minister Beaty Małeckiej-Libery, ekspertów, zaangażowanych w prace nad projektem przedmiotowego rozporządzenia, a także osób, dla których temat ww. rozporządzenia jest ważnym zagadnieniem, m.in.: przedstawicieli stacji sanitarno-epidemiologicznych, dyrektorów szkół, ajentów, pracowników stołówek szkolnych, a także rodziców i dietetyków.

cd na następnej stronie

« poprzednia strona
123
następna strona »

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.