„Polska racjonalna” w wydaniu Bieńkowskiej i Wojtunika: Carpaccio z żubra, chłodnik z botwinki i halibut z krewetkami [PEŁNE NAGRANIE]

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot. YouTube
Fot. YouTube

Co podczas kolacji za rządowe pieniądze jedzą przedstawiciele „Polski racjonalnej”? Carpaccio z żubra, chłodnik z botwinki, ser kozi z konfiturą, halibut z krewetkami i dorsz – to dania, które zostały podane podczas lunchu Pawła Wojtunika z byłą minister Elżbietą Bieńkowską.

Jak wynika z opublikowanego nagrania rozmowy szefa CBA z Bieńkowską, spalenie budki pod rosyjską ambasadą podczas Marszu Niepodległości było działaniem celowym i zaplanowanym przez ówczesnego szefa MSW Bartłomieja Sienkiewicza.

Podczas rozmowy - opublikowanej w piśmie „Do rzeczy” - była minister, która swego czasu pozwoliła sobie na niewybredny komentarz o trudnych warunkach w PKP, żaliła się Wojtunikowi że jest powszechnie rozpoznawalna, „wszyscy się na nią gapią” i dlatego nie może nigdzie wychodzić.

Minister Bieńkowska ostro skrytykowała także, że Ministerstwo Gospodarki kierowane przez Janusza Piechocińskiego, a samego szefa PSL nazwała „debilem”.

Najważniejszym fragmentem nagrania jest jednak ujawnienie, że za spaleniem budki pod rosyjską ambasadą odpowiedzialny jest minister rządu Donalda Tuska.

Facet nauczył ich, że on dzwoni i on im rozkazuje. I tak samo poszli, spalili budkę pod ambasadą, bo minister osobiście wymyślił taką…wiesz z tego…

— mówi szef CBA Paweł Wojtunik.

Taką koncepcję, tak, tak

— kończy zdanie była wicepremier Elżbieta Bieńkowska.

Całe nagranie można odsłuchać tutaj.

Z pewnością zamówienie „carpaccio z żubra” wpisuje się w realizację przez rzad Tuska „taniego państwa”.

CZYTAJ TAKŻE: „Ale jaja, ale jaja, ale jaja!” Rozbawiona Bieńkowska po opowieściach Wojtunika o Sienkiewiczu. [NAGRANIE]

mmil

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych