Awokado - jedzenie doskonałe i pełne witamin!

Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Bardzo chętnie sięgamy po pomarańcze, banany, jabłka, winogrona, gruszki - a kto regularnie je awokado? Być może, niektórzy nawet nie spróbowali, jak smakuje ten owoc. Tak owoc, choć wiele osób myśli, że to warzywo. Najwyższa pora odkryć skarby w nim ukryte. Tym bardziej, że dzięki właściwościom awokado możemy czuć się o wiele lepiej i lepiej wyglądać.

Ten zielony, chropowaty owoc z ogromną pestką w środku to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jednak wiele osób nie chce jeść awokado ze względu na to, że zawiera sporo kalorii. To prawda- ma aż 322 kcal, ale badania wykazały, że znajduje się w nim ponad 50 % włókien, które przyczyniają się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu. Awokado często nazywa się też owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. To nie koniec!

Zawiera też - karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i
fosforu.
Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję. Witamina B6 zawarta w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Witaminy E oraz B pomagają w łagodzeniu stresu, owoce zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.

Jedząc awokado można mieć pewność, że dostarczamy sobie pełną dawkę wartości odżywczych, jaką organizm powinien mieć zapewnioną każdego dnia.

Co można zrobić z awokado?

Najprościej zjeść je na kanapce. Na kromce razowego, pełnoziarnistego chleba rozgniatamy połowę obranego awokado. Posypujemy solą marską, skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i cytryną. Gotowe.

Sałatka z grillowanym awokado

Składniki:

2 duże owoce awokado,

gotowa mieszanka sałat,

około 10 pomidorków koktajlowych,

20 dkg bekonu,

na sos - oliwa z oliwek, miód, krem balsamiczny.

Wykonanie:

Sałatę wykładamy na płaski duży talerz. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na grube paski - powinno wyjść około 8 - 10 kawałków. Skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni, aż po obu stronach pojawią się brązowe paski. Bekon kroimy w paseczki i smażymy do chrupkości. Na sałatę wykładamy awokado i bekon, dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy, miodu i kremu balsamicznego. Do smaku można posypać odrobiną soli i pieprzu. Podajemy z bagietką. Gotowe!

Jadłam taką sałatę u znajomych, od tej pory robię regularnie i bardzo polecam. Pycha.

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych