Steki ze ślimaków?

Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina. Nowy rewolucyjny pomysł na zdrową dietę dla dzieci.

Porównaniem zawartości odżywczej mięsa ślimaka i steku wołowego zajęła się Ukpong Udofia z Uniwersytetu Uyo. Doszła do wniosku, że serwowanie dzieciom ślimaków na obiad ma same zalety: są one nie tylko tańszym i łatwiej dostępnym źródłem żelaza niż wołowina, ale też zawierają więcej białka.

W 100 g mięsa ślimaczego mieści się: 25 g białka, 2 g tłuszczów i tylko 0,07 g cholesterolu.

Jak twierdzą badacze mięso ślimaka nie zawiera zanieczyszczeń. A to dlatego, że ślimaki są bardzo wybredne jeżeli chodzi o miejsce żerowania i wybierają tylko takie strefy, które są wolne od zanieczyszczeń.

Co więcej, po poczęstowaniu dzieci plackami ze ślimaków i plackami z wołowiną okazało się, że większość z nich uznała placek ze ślimakiem za smaczniejszy i ładniej wyglądający.

U nas to się przyjmie... ślimaki są bezpieczne.

AP/PAP

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych