Ministerstwo Zdrowia precyzuje: posiłki szkolne bez soli, kompoty bez cukru i zakaz białego pieczywa

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
fot.youtube.pl
fot.youtube.pl

Do przygotowania posiłków w szkolnych i przedszkolnych stołówkach wolno używać soli, jednak powinna być to sól sodowo-potasowa; należy pamiętać, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g; można używać ziół i przypraw - przypomina resort zdrowia.

Od początku tego roku szkolnego obowiązują nowe przepisy dotyczące m.in. zasady przygotowywania posiłków w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz produktów sprzedawanych w szkolnych sklepikach. Przepisy wciąż budzą wiele wątpliwości, dlatego resort zdrowia na swojej stronie opublikował wyjaśnienia do niektórych zapisów rozporządzenia, które określa, jakie produkty są dozwolone, a jakie zabronione.

Wątpliwości budzą m.in. zasady przygotowywania kanapek. Resort wyjaśnia, że w sklepikach nie mogą być sprzedawane kanapki z „białych” kajzerek. Kanapki powinny być przygotowane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego. Kanapki i tosty mogą być natomiast podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.

W sklepikach mogą być sprzedawane soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa. Resort przypomina, że kompoty nie mogą być dosładzane. Zgodnie z nowymi przepisami dosładzać można jedynie herbatę, napary owocowe, kakao i kawę zbożową. Zgodnie z nowymi przepisami w automatach mogą być sprzedawane: herbata, napary owocowe i kawa zbożowa. Na stronie MZ można znaleźć też listę substancji słodzących, których nie można używać, są wśród nich m.in. aspartam i sacharyna.

Resort przypomina, że stosowanie soli jest zabronione tylko w tych produktach, dla których w rozporządzeniu zdefiniowano kryterium „bez dodatku soli” (z uwagi na obecność sodu w naturalnych, nieprzetworzonych produktach). Do przygotowywania posiłków powinno się używać soli sodowo-potasowej i należy pamiętać, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g. Do przygotowywania posiłków i w procesie po przygotowaniu dozwolone jest używanie ziół lub przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.

Ministerstwo przypomina, że nie wprowadzono okresu przejściowego na dostosowanie sklepików szkolnych do nowych przepisów i już od 1 września tego roku powinna być w nich sprzedawana tylko zdrowa żywność, według zasad określonych w rozporządzeniu ministra zdrowia.

Nowe przepisy dotyczą przedszkoli i innych form wychowania przedszkolnego oraz szkół, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, w tym m.in. szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych, artystycznych, specjalnych. Do rozporządzenia powinny dostosować się także placówki oświatowo-wychowawcze oraz placówki zapewniające opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania. Przepisy te nie dotyczą szkół dla dorosłych.

Osoby, które nie będą stosować się do rozporządzenia, podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5 tys. zł, nie mniej niż 1 tys. zł. Kontrole w tym zakresie przeprowadza inspekcja sanitarna.

ann/PAP

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych