Zielone i bardzo zdrowe

Fot.www.sxc.hu
Fot.www.sxc.hu

To jedno z najstarszych znanych ludziom warzyw strączkowych. Bób pamięta wszystkie cywilizacje. Jedli go Egipcjanie, starożytni Grecy i Rzymianie. Na terenie naszego kraju bobem zajadano się już w epoce brązu i żelaza, a jego nasiona odkryto m.in. w Biskupinie.

U mojej babci na wsi zawsze rósł bób. Proste grządki pełne pękatych strączków. Najpierw do koszyka zrywało się strączki, następnie obieranie i wydobywanie ziarenek. Przy okazji nauka liczenia i sprawdzanie ile ziarenek jest w moim strąku. Potem było już tylko gotowanie i zajadanie.

W starożytności uważano, że bób jest afrodyzjakiem a ostatnio pojawiał się opinia, że wyciąg z bobu leczy chorobę Parkinsona. Jak każda roślina strączkowa bób to przede wszystkim to przede wszystkim duża ilość białka oraz błonnika. Niestety błonnik w bobie ukrywa się przede wszystkim w łupinkach, które najczęściej wyrzucamy podczas jedzenia. Nic dziwnego to pod łupinką kryję się pyszny zielony środek. Jeśli jednak mamy problem z przemianą materii zjadajmy bób w całości, chociaż część ziarenek. Jeśli jesteśmy na diecie też zajadajmy się bobem bo ugotowany ma tylko 85 kcal w 100 g. Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.

Bób jest też bogaty w minerały i witaminy. Znajdziemy w nim wapń, magnez, żelazo, potas i sód oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę K i C.

Najwięcej składników odżywczych ma oczywiście świeży bób. Najlepiej smakuje przygotowany tradycyjnie – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.

Kończy się już sezon na pyszności z bobu, więc korzystajmy i zajadajmy się na zdrowie.

Sałatka z bobu i suszonych pomidorów

½ kg bobu

6-7 suszonych pomidorów z zalewy

pęczek pietruszki

oliwa

pieprz

sól

połowa opakowania sera feta

Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupinek. Dodać pokrojone suszone pomidory i ser fata. Posypać obficie natką. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą.

Pasta kanapkowa z bobu

2 szklanki ugotowanego i obranego bobu

2 ząbki czosnku

2 suszone pomidory z zalewy

garść uprażonych na patelni pestek dyni

łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę. Jeśli jest zbyt sucha skrapiamy oliwą.

Na zdrowie.

Agnieszka Ponikiewska

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.