Ostrzeżenie! Salmonella w wędzonej makreli. Sanepid informuje, że ryby trafiły do sieci marketów

fot.Dezidor/Creative Commons Attribution 3.0 Unported
fot.Dezidor/Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Ostrzeżenie dotyczące wędzonej makreli wydała Państwowa Inspekcja Sanitarna. Alert dotyczy partii ryb sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych salmonelli.

Chodzi o jedną partię „Makreli wędzonej NG TUSZA C” o numerze 404889A z terminem przydatności do spożycia wyznaczonym na 28 kwietnia br. Jak ostrzega Inspekcja Sanitarna

produkt nie powinien być spożywany przez konsumentów.

Wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella mogą być potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są one uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych.

Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością, w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami

—czytamy w ostrzeżeniu Inspekcji.

Makrela była sprzedawana przez sklepy sieci Carrefour Polska, Żabka Polska oraz Czerwona Torebka. Producent makreli, firma KORAL S.A., poinformował odbiorców produktu o zagrożeniu i konieczności wycofania go ze sprzedaży. Proces wycofywania wskazanej partii z obrotu jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Osoby, które kupiły makrelę ze wskazanej partii, powinny ją zwrócić do sklepu lub zniszczyć.

ann/PAP/tvp.info

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.