Ostrzeżenie dotyczące wędzonej makreli wydała Państwowa Inspekcja Sanitarna. Alert dotyczy partii ryb sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych salmonelli.
Chodzi o jedną partię „Makreli wędzonej NG TUSZA C” o numerze 404889A z terminem przydatności do spożycia wyznaczonym na 28 kwietnia br. Jak ostrzega Inspekcja Sanitarna
produkt nie powinien być spożywany przez konsumentów.
Wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella mogą być potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są one uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych.
Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością, w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami
—czytamy w ostrzeżeniu Inspekcji.
Makrela była sprzedawana przez sklepy sieci Carrefour Polska, Żabka Polska oraz Czerwona Torebka. Producent makreli, firma KORAL S.A., poinformował odbiorców produktu o zagrożeniu i konieczności wycofania go ze sprzedaży. Proces wycofywania wskazanej partii z obrotu jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Osoby, które kupiły makrelę ze wskazanej partii, powinny ją zwrócić do sklepu lub zniszczyć.
ann/PAP/tvp.info
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/242184-ostrzezenie-salmonella-w-wedzonej-makreli-sanepid-informuje-ze-ryby-trafily-do-sieci-marketow