Włoskie winogrona na liście dziedzictwa kulturowego ludzkości

Fot.freeimages.com
Fot.freeimages.com

Na listę światowego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO wpisano uprawę białych winogron Zibibbo z włoskiej wyspy Pantelleria. Z tego gatunku owoców produkowane jest wino o tej nazwie, specjalność tej wulkanicznej wyspy położonej w Cieśninie Sycylijskiej.

Starania o międzynarodowe uznanie wyjątkowości winogron z Pantellerii trwały cztery lata. Podczas kluczowego głosowania kandydaturę tę poparło 161 państw świata.

Żadnemu krajowi wcześniej, nawet Włochom, nie udało się wpisać na listę UNESCO uprawy rolnej

—ogłosił z dumą komitet z wyspy, który zgłosił tę propozycję.

Satysfakcję wyraził również włoski minister rolnictwa Maurizio Martina. W reakcji na wynik głosowania w Paryżu podkreślił, że to wielki impuls nie tylko dla producentów wina z wyspy, ale także dla całego krajowego rolnictwa oraz dowód jego potęgi.

Wino Zibibbo, tłoczone wyłącznie z tego specjalnego gatunku winorośli, wyróżnia się mocnym, wyrazistym aromatem i według koneserów znakomicie oddaje klimat śródziemnomorski.

Winorośl pochodzącą z Egiptu przywieźli na wyspę Fenicjanie i od czasów starożytnych jest tam uprawiana. Specjaliści podkreślają, że to rezultat wręcz „heroicznego rolnictwa” w bardzo trudnych warunkach, na suchej glebie wyspy.

ann/PAPdzie

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.