Kto by pomyślał, że kuchnia chłodnych państw skandynawskich ma tyle zalet. Okazuje się, że ma ona wyjątkowo dobry wpływ nie tylko na figurę, zdrowie, ale też na samopoczucie. Bogata w jeżyny i ryby może spokojnie konkurować z dietą śródziemnomorską.
Grupa duńskich naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze ustaliła czy istnieje różnica między spożywaniem produktów typowo skandynawskich, a przyswajaniem na co dzień zwykłego jedzenia. **Jedna z grup, na której przeprowadzone było badanie, przez pół roku trzymała się typowo „nordyckiej diety”. U osób tych zanotowano zdecydowanie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, lepszą przemianę materii i łatwiejsze zrzucanie zbędnych kilogramów niż w przypadku grupy spożywającej zwykłe jedzenie.
W ciągu ostatnich lat, wielu z nas zdecydowało się przerzucić na bardziej zamerykanizowaną dietę. Powinniśmy jednak czerpać z naszych kulinarnych korzeni. Dawne przepisy można przecież nieustannie modernizować. Wiele dań z kuchni skandynawskiej smakuje wspaniale. Teraz wiemy, że są one również dobre dla naszego zdrowia
—mówi Thomas Meinert Larsen, jeden z naukowców nadzorujących badania.
Dieta nordycka składa się z klasycznych skandynawskich składników takich jak jagody, grzyby, ryby, dziczyzna i chleb pełnoziarnisty. Natomiast olej rzepakowy stosowany w kuchni skandynawskiej ma podobne właściwości jak oliwa, którą dodają do swoich dań państwa basenu Morza Śródziemnego.
ann/mojanorwegia.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/212004-swietna-dieta-dla-lepszego-samopoczucia-i-figury