Świetna dieta dla lepszego samopoczucia i figury!

fot.PAP/Bartłomiej Zborowski
fot.PAP/Bartłomiej Zborowski

Kto by pomyślał, że kuchnia chłodnych państw skandynawskich ma tyle zalet. Okazuje się, że ma ona wyjątkowo dobry wpływ nie tylko na figurę, zdrowie, ale też na samopoczucie. Bogata w jeżyny i ryby może spokojnie konkurować z dietą śródziemnomorską.

Grupa duńskich naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze ustaliła czy istnieje różnica między spożywaniem produktów typowo skandynawskich, a przyswajaniem na co dzień zwykłego jedzenia. **Jedna z grup, na której przeprowadzone było badanie, przez pół roku trzymała się typowo „nordyckiej diety”. U osób tych zanotowano zdecydowanie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, lepszą przemianę materii i łatwiejsze zrzucanie zbędnych kilogramów niż w przypadku grupy spożywającej zwykłe jedzenie.

W ciągu ostatnich lat, wielu z nas zdecydowało się przerzucić na bardziej zamerykanizowaną dietę. Powinniśmy jednak czerpać z naszych kulinarnych korzeni. Dawne przepisy można przecież nieustannie modernizować. Wiele dań z kuchni skandynawskiej smakuje wspaniale. Teraz wiemy, że są one również dobre dla naszego zdrowia

—mówi Thomas Meinert Larsen, jeden z naukowców nadzorujących badania.

Dieta nordycka składa się z klasycznych skandynawskich składników takich jak jagody, grzyby, ryby, dziczyzna i chleb pełnoziarnisty. Natomiast olej rzepakowy stosowany w kuchni skandynawskiej ma podobne właściwości jak oliwa, którą dodają do swoich dań państwa basenu Morza Śródziemnego.

ann/mojanorwegia.pl

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.