Jajko - to symbol Świąt Wielkanocnych. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby w Święta jeść jajka. Na zdrowie!

Fot.freeimages.com
Fot.freeimages.com

Jajko - to niewątpliwie symbol Świąt Wielkanocnych. Króluje na naszym stole pod różnymi postaciami. Ugotowane na twardo ma w zależności od wielkości od 70 do 90 kalorii, z czubatą łyżką majonezu dwa razy tyle. Jajka zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, D, K, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Dietetyk doktor Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że białko jaja kurzego jest wzorcowe i porównuje się do niego białka zawarte w innych produktach spożywczych - roślinnych i zwierzęcych.

Żółtko natomiast zawiera witaminy i mikroelementy oraz cenne składniki odżywcze - nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę. Niestety obfituje też w cholesterol.

Dietetyk doktor Agnieszka Jarosz dodaje, że wartość kaloryczna jajek wzrasta poprzez różnego rodzaju dodatki. Przygotowując więc sos do jajek lepiej zrobić je na bazie jogurtu, niż majonezu lub śmietany.

Najzdrowsze są jajka na miękko. Do święconki i świątecznych sałatek wykorzystujemy gotowane na twardo. Jednak nie powinno się ich gotować dłużej niż 10 minut. Po tym czasie tracą połowę witamin.

Dietetyczka Anną Kilanowską z rozmowie z portalem medepress.pl mówi

Jajka nie są szkodliwe. Badania pokazują, że osoby, które mają prawidłową wartością cholesterolu we krwi, mogą zjeść nawet 3-4 jajka dziennie. Co prawda jajka w żółtku mają cholesterol, ale są to dobre kwasy tłuszczowe, dlatego po zjedzeniu jajek wzrasta cholesterol, ale kwasy tłuszczowe zawarte w żółtku go obniżają. Dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby w święta jeść jajka.

Na zdrowie!

ann/IAR/medexpress.pl

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.