Wstrząsająca historia 6-miesięcznej, zagłodzonej przez rodziców Magdy wywoła dyskusję o prawidłowym żywieniu dzieci. Fachowcy podkreślają:
Problemem jest brak edukacji rodziców w kwestii zdrowego żywienia.
Ponad połowa niemowlaków jest źle odżywiana, co skutkuje w przyszłości otyłością lub niedożywieniem. Domowe jedzenie nie zawsze jest dla dziecka najlepsze, ponieważ zbyt często jest przygotowywane niezgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
Najczęściej w posiłkach jest za dużo cukru, za dużo soli. To podstawowy błąd. Kolejny błąd, który najczęściej popełniają babcie, to jest dawanie przekąsek. To nie są z reguły marchewki czy owoce, tylko słodycze –
mówi Grzegorz Mućko, specjalista od żywienia dzieci w w Nutricia Polska.
Bardzo często mamy czy babcie przygotowują jedzenie niezgodnie z wytycznymi dotyczącymi prawidłowej diety dla dzieci, nieodpowiednie jest też źródło pochodzenia samych produktów.
Najbardziej niebezpieczne dla dziecka jest zbyt mocne przyprawianie posiłków. Nadmiar soli spożywany w dzieciństwie może odbić się poważnymi chorobami w dorosłym wieku. Sól podnosi ciśnienie krwi i powoduje wydalanie wapnia z moczem, co blokuje przyrost masy kości i jest przyczyną ich demineralizacji.
Rodzice i babcie nadużywają soli, ponieważ myślą, że niemowlakom smakuje wszystko tak jak dorosłym. A to jest największym błąd, jaki możemy popełnić. Niestety, jedzenie dobre dla dzieci nie smakuje dorosłym, dlatego że nie jest właśnie tak doprawione jak dla dorosłych –
mówi Grzegorz Mućko.
Badania wskazują, że dzieci w wieku niemowlęcym i powyżej pierwszego roku życia są źle odżywiane. Eksperci podkreślają, że żywienie dziecka, zwłaszcza w początkowym okresie życia, jest bardzo istotne dla jego zdrowia w przyszłości. W tej chwili w Polsce jest już 17 procent otyłych dzieci do 15. roku życia, a w samej tylko grupie wiekowej 11-latków jest to aż 29 procent.
ann/lifestyle.newseria.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/192078-ponad-polowa-niemowlakow-jest-zle-odzywiana-co-skutkuje-otyloscia-lub-niedozywieniem