GUS pozytywnie ocenia koniunkturę gospodarczą w sierpniu. Wyniki są lepsze, niż prognozowano

fot. PAP/Tytus Żmijewski
fot. PAP/Tytus Żmijewski

Jak zauważa GUS, mimo negatywnych i gorszych niż przed miesiącem ocen bieżącego popytu i sprzedaży oraz mniej korzystnych opinii dotyczących sytuacji finansowej, prognozy w tym zakresie są optymistyczne i lepsze od formułowanych w lipcu. Odnotowywany jest nieco większy niż przed miesiącem wzrost opóźnień płatności za wykonane usługi. Kierujący jednostkami zapowiadają wzrost zatrudnienia. Podobnie jak w lipcu, przedsiębiorcy oczekują niewielkiego spadku cen.

W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 5,0 (przed miesiącem plus 9,6). Poprawę koniunktury odnotowuje 15,3 proc. badanych firm, a jej pogorszenie - 10,3 proc. (w lipcu odpowiednio 18,6 proc. i 9 proc.). Pozostałe jednostki uznały, że ich sytuacja nie ulega zmianie. Jak zauważają analitycy GUS mniej korzystne niż w lipcu oceny koniunktury mogą być związane z mniej optymistycznymi opiniami dotyczącymi bieżącego popytu i sprzedaży jak i negatywnymi, gorszymi od formułowanych przed miesiącem prognozami w tym zakresie.

Choć dyrektorzy jednostek oceniają sytuację finansową bardziej korzystnie niż w lipcu, w najbliższych trzech miesiącach spodziewają się jej pogorszenia. Odnotowywane są niewielkie opóźnienia płatności za wykonane usługi. Dyrektorzy jednostek spodziewają się niewielkich redukcji zatrudnienia. Zapowiadany jest nieznaczny spadek cen

— napisali analitycy.

Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury gospodarczej jest złożony. Obliczany jest jako średnia arytmetyczna sald odpowiedzi na pytania z miesięcznej ankiety dotyczącej bieżącej i przewidywanej sytuacji gospodarczej przedsiębiorstwa. Gdy wskaźnik jest większy od zera, odnotowywany jest „dobry” klimat koniunktury. W przeciwnym wypadku klimat jest oceniany jako „zły”.

(PAP)/ems

« poprzednia strona
12

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony.

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.